Op zaterdag 26 februari 2022 heeft de herdenking van 80 jaar slag in de Java plaatsgevonden. Dit gebeurde traditiegetrouw in de Kloosterkerk te Den Haag. Het was een waardige, respectvolle en indrukwekkende herdenking.
Hierbij een impressie van de herdenking, en een fotogallerij.
De herdenking werd geopend door de voorzitter van het Karel Doormanfonds, vice-admiraal b.d. Ben Bekkering:
Als voorzitter van het KDF heet ik u, mede namens C-ZSK, van harte welkom bij de herdenking van de Slag in de Javazee, morgen 80 jaar geleden. Een bijzonder welkom aan u, koninklijke hoogheid. Ik weet zeker dat Uw aanwezigheid door allen hier ten zeerste wordt gewaardeerd; het geeft extra betekenis aan deze herdenking. Daarvoor mijn oprechte dank. En dan natuurlijk de aanwezigen die de oorlog zelf hebben meegemaakt. U bent nog maar met weinigen, maar u staat voor velen. En u staat voor veel. Fijn dat u hier bent.
In 2014 mocht ik samen met de toenmalige minister van Defensie een krans leggen bij het monument van de Slag in de Javazee op het ereveld Kembang Kuning bij Soerabaja. Ik voelde nederigheid en diep respect, maar wat vooral bleef hangen was de impliciete boodschap: dat macht het nooit mag winnen van recht, intimidatie niet van dialoog, onderdrukking niet van vrijheid. En daar dan pal voor te staan. Nu, vandaag, met alles wat er in de wereld gebeurd, is deze boodschap niet alleen uiterst relevant, maar ook zeer urgent. Daarom moeten we blijven herdenken en vertellen.
Namens de nabestaanden hield mevrouw Louise Doorman een indrukwekkende speech. Ze bracht het verleden, heden en toekomst samen.
In deze prachtige kerk is Karel Doorman in 1934 getrouwd met Isa, zijn tweede vrouw, de moeder van Theo, mijn grootmoeder en de overgrootmoeder van mijn kinderen. Isa droeg die dag een ring waarin het woord ‘Tank’ was gegraveerd, de bijnaam van haar aanstaande echtgenoot. Die ring heeft sindsdien de wereld omspannen en is vanuit deze kerk, via Den Helder, de oorlogstijd in Surabaya en het geweld in de baai van Broome, langs New York vandaag terug naar hier (ik draag hem aan mijn pink). De liefde is niet vergaan. De liefde heeft haar weg gevonden in de delta van al die familieverhalen die herverteld en hertaald willen blijven worden, levend gehouden, zodat we samen verder kunnen, de toekomst in.
Overlevende meneer Henk Kleijn en matroos van Beusekom van Zr.Ms. Karel Doorman herdachten hen die vielen:
Zij werden niet oud als wij die leven in hoge ouderdom,
hen zal de ouderdom niet vermoeien,
de jaren zullen hen niet afmatten.
Telkens als de zon ondergaat
en elke morgen opnieuw
blijven wij hen gedenken.
Foto's gemaakt door Willem Groeneveld
Terug naar overzicht