Steunfonds voor marinepersoneel
30 maart 2020

Felix Bakker overleden

Marineveteraan WO II Felix Bakker overleden.

Op 28 maart 2020 is na een langdurig ziekbed Felix Bakker overleden.

Als 16-jarige marinier vocht  Bakker  in 1942 met het marinebataljon op Oost-Java tegen de Japanse invasietroepen. Hij werd als krijgsgevangene  in Thailand te werk gesteld aan de Birma-Siamspoorweg. Na de Japanse capitulatie werd hij naar Java gerepatrieerd en diende daar tot 1948 als marinier. Na terugkeer in Nederland vervulde hij diverse functies bij de Marine Inlichtingendienst en verliet in 1975 als Luitenant ter zee 2OC de dienst. Na zijn ontslag zette hij zich in om zijn levensverhaal over oorlog, ellende en verdriet door te geven aan volgende generaties Hij hoopte dat zij daar lessen voor de toekomst uit zouden trekken. Toen hij niet meer in staat was lezingen te geven en scholen te bezoeken schreef hij zijn verhaal op in zijn boek “Het zwijgen verbroken, memoires van een oorlogsveteraan”. Hij eindigt dat als volgt:

 “Ik sprak een Amerikaanse krijgsgevangen kapitein die tegen ons zei:

Jullie hebben altijd geleerd dat liefde alles overwint. Maar ik overwin door haat. Dat heeft toen veel indruk op me gemaakt. Inmiddels weet ik dat je niet met haat moet blijven leven, ook al heb je nog zoveel ellende meegemaakt. Je moet ook kunnen vergeven. Dat is de kern van mijn boodschap”. 

In februari wisselde hij nog ervaringen uit met twee militairen, waaronder een marinier, die in januari het traject van de Birma-Siamspoorweg hadden bewandeld uit respect voor de slachtoffers van de Dodenspoorweg. Hiermee was de cirkel rond, zijn verhaal is verteld. De nieuwe generatie geeft nu zijn lessen door.

Meer over Felix Bakker op deze website: Boekpresentatie Het Zwijgen Verbroken

Felix C Bakker 5f23c4919e9a7c9823cd242d683c7bd0

Terug naar overzicht