Steunfonds voor marinepersoneel
Expositie: Slag van Javazee
18 juli 2018

Expositie: Slag in de Javazee

De oorsprong van het Karel Doorman Fonds ligt bij de tragedische gebeurtenis van de Slag in de Javazee. Alles over het ontstaan van het fonds is te lezen in onze historie. Het Marinemuseum heeft de expositie ‘Zeeslag’ ontwikkeld om twee grote zeeslagen uit de Nederlandse geschiedenis te herdenken, één daarvan is de Slag in de Javazee.

Boeiende binnenkomst

Bij binnenkomst wordt de bezoeker meteen geboeid door de overweldigende kleuren rood en blauw, spannende kreten en levensgrote afbeeldingen van schepen en bemanningslieden. Op de splitsing van de twee zeeslagen draait een grote gedenkpenning rond met aan de ene kant Karel Doorman (Slag in de Javazee) en aan de andere kant Michiel de Ruyter (Tocht naar Chatham). Men wordt overvallen door emoties van enerzijds verslagenheid en anderzijds overwinning. In de etalages er tegenover staan miniatuurversies van de inmiddels beroemde schepen. Van daaruit kiest de bezoeker voor het verhaal van de tragedie (Slag in de Javazee, 1942) of de overwinning (Tocht naar Chatham, 1667).

Reis door de tijdlijn

Aan de hand van een grote tijdlijn op de wand wordt de bezoeker meegenomen in het waargebeurde verhaal van de Slag in de Javazee. Dat verhaal begint in 1941 met de opmars van Japan en hun inval in Nederlands-Indië in 1942. Er wordt verteld over het samenwerkingsverband tussen Amerika, Engeland, Nederland en Australië onder leiding van Karel Doorman. Maar ook het meningsverschil tussen Doorman en zijn opperbevelhebber Helfrich om te stoppen of door te gaan. Zoals bekend loopt het verhaal slecht af met de capitulatie van Java. Naast deze feitelijke informatie op de tijdlijn, wordt de bezoeker audiovisueel meegetrokken in het verhaal van Alex Moorman (ziekenverpleger) en Ru Crommeling (oudste officier) ondersteund met echte objecten uit de scheepswrakken.

Objecten uit scheepswrakken

In het museum zijn diverse objecten te bezichtigen die afkomstig zijn uit de scheepswrakken van de kruisers. Zo is de scheepsbel uit het wrak van Hr.MS. De Ruyter te zien, maar ook een zilveren schaal, spreekbuizen, diverse gedenkpenningen, onderscheidingen en een officiersfluit van Karel Doorman. 

Deze tijdelijke expositie in het Marinemuseum is gesponsord door het Karel Doorman Fonds.

Documentaires

Uitzending Omroep Max – Dvd Slag in de Javazee: deel 1
Minicollege Anselm van der Peet – Dvd Slag in de Javazee: deel 2
Compilatie zoektocht – Dvd Slag in de Javazee: deel 3
Hymne herdenking – Dvd Slag in de Javazee: deel 4

Terug naar overzicht