Steunfonds voor marinepersoneel
19 februari 2020

Maar liefst 1500 euro ingezameld door bemanning marineschip

1500 euro ingezameld door bemanning marineschip voor onderzoek naar inzet van hulphonden bij veteranen met PTSS.

De 160 man sterke bemanning van het amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt overhandigde maar liefst 1500 euro aan het goededoelenfonds Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Het bedrag werd varend opgehaald in het najaar van 2019.  Het gaat volledig ten goede aan het V-PWR onderzoek naar de inzet van hulphonden bij veteranen met PTSS. Dit onderzoek wordt ook gesteund door het KDF.

KPLLDV Rachid Kihel is samen met LTZ 2 Bas Visser initiatiefnemer van de inzamelingsactie: "Elke keer dat wij op zee zijn, proberen wij iets te doen waarmee wij enerzijds de saamhorigheid van de bemanning bevorderen en anderzijds ons inzetten voor een groter maatschappelijk belang. De bemanning kon kiezen uit drie goede doelen, maar er werd overduidelijk gestemd op het V-PWR onderzoek." 

Bas Visser vult aan: "Het is een onderwerp dat ons allemaal raakt, want PTSS bij geüniformeerden neemt steeds meer toe. Wij vinden het heel belangrijk om op deze manier bij te dragen aan een betere behandeling voor onze collega's."

KTZ Walter Hansen, Commandant van Zr.Ms. Johan de Witt, geeft uitleg: "Als bemanning van de Zr.Ms. Johan de Witt zijn wij ons erg bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ons schip wordt ingezet om bijvoorbeeld mariniers en hun voertuigen te transporteren, als varend noodhospitaal, om piraterij te bestrijden, maar ook om hulp te verlenen na een natuurramp, zoals dit ook tijdens onze hulpmissie afgelopen jaar het geval was. Toen verwoestte de orkaan Dorian de Bahama's, en werden wij ernaartoe gedirigeerd. Het is dan ook heel erg mooi dat wij tijdens deze hulpmissie naast onze dagelijkse werkzaamheden ook een steentje kunnen bijdragen aan veteranen met PTSS." 

Het V-PWR onderzoek onder leiding van dr. Nienke Endenburg, Prof. dr. kol-arts Eric Vermetten en Prof. dr. Bas Rodenburg wil op een meetbare manier inzicht verkrijgen in de interactie tussen de veteraan en hulphond en op deze manier bijdragen aan betere behandelmethodes voor veteranen met PTSS. Dr. Nienke Endenburg legt uit: "Alhoewel de inzet van hulphonden veelbelovend lijkt, is er goed onderbouwd, wetenschappelijk bewijs nodig, zodat de inzet van hulphonden bij veteranen met PTSS beter erkend en ingebed gaat worden in de huidige medische zorg."

Het goededoelenfonds Vrienden Diergeneeskunde zet zich in voor maatschappelijk belangrijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht maar niet in aanmerking komt voor financiering vanuit de reguliere universitaire geldstromen Aldus Inga Wolframm: "We zijn de bemanning van Zr.Ms. Johan de Witt onwijs dankbaar voor hun fantastische inzet en betrokkenheid. Het is heel bijzonder om te zien hoe zij op deze manier steun bieden aan hun collega's."

Voor meer informatie klik hier of neem contact op met Inga Wolframm, Vrienden Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: 06-25151543

Terug naar overzicht